KiVa

Het doel van KiVa (= Fins voor “fijn“) is pestproblemen te voorkomen en traint schoolteams om, wanneer er toch pestincidenten zijn, die succesvol aan te pakken. KiVa zet sterk in op de kracht van de groep. Wie pest maakt (doorgaans) indruk, wint aan invloed en lijkt aan populariteit te winnen. Valt de steun van de groep echter weg, dan zien de meeste pesters zich genoodzaakt in te binden. KiVa moedigt leerkrachten en leerlingen aan tot positief omgaan met elkaar en positieve groepsvorming. Vooral de omstaanders krijgen een duw in de rug om hun verantwoordelijkheid op te nemen en ervoor te zorgen dat iedereen erbij hoort en niemand wordt gepest.

 

KiVa bij ons op school

De mozaïek is de Pilootschool in leuven voor wat betreft KiVa. Met een dynamische ploeg van leerkrachten en ouders van onze school, in samenwerking met externe experten van Leefsleutels en de Stad Leuven, hebben we het geregeld gekregen dat er subsidies voor alle Leuvense scholen zijn. Dat is toch wel iets om trots op te zijn.

Interview uit karooke

 

Ouderavond oktober 2016

Bekijk en/of download
De presentatie (deel 1)

Bekijk en/of download
De presentatie (deel 2)

 

 

Onderzoek naar KiVA op onze school

In de lente van 2016 organiseerden we zelf een bevraging bij de ouders en leerkrachten. De ruwe data vind je hier.

Er gebeurde ook een bevraging van de leerlingen, ik het kader van onderzoek naar KiVA. Dit door de KU LEUVEN onder leiding van professor H. Colpin. Resultaten daarvan worden verwacht in september 2017.

 

Meer informatie, ook specifiek voor ouders

http://www.kivaschool.be/be/
Op deze website staat ook een digitale oudergids. Deze gids geeft antwoord op vragen die ouders zich stellen wanneer zich pestproblemen voordoen. De digitale oudergids bundelt alle vragen en antwoorden. Wat komt in de digitale oudergids aan bod?

  • Achtergronden van pesten
  • Uitleg over de rol van de groep bij pesten
  • Pesten herkennen en signaleren
  • Wat kun je als ouder doen wanneer jouw kind wordt gepest?
  • Wat kun je als ouder doen wanneer jouw kind heeft (mee-)gepest?

 

Facebook-pagina voor een beter anti-pestaanpak op school

Naar aanleiding van de open brief die we aan mevrouw de minister Hilde Crevits stuurden, lanceerden we ook een facebook-pagina waarop je interessante weetjes kan terugvinden in verband met pesten op school.

 

Om pdf-bestanden te kunnen bekijken, heb je Adobe Reader nodig.
Je kan het installeren door op onderstaande knop te klikken.